tisdag 22 juli 2008

Blogg 20 Juli

Sista dagen, sista bloggen! Tidigt på morgonen började alla göra sig i ordning - och kl. 6.00 när frukostmatsalen öppnades stormades den av biskoparna. Ett smärre kaos utbröt, men alla (förhoppningsvis!) tog det med gott humör. Vi tänkte ju på de unga som tillbringade natten utomhus på Randwick, i kyla och med begränsade sanitära möjligheter.

Gårdagen började i West Pymble med avskedsmässa på engelska med församlingen, som med så stor kärlek och omsorg tagit hand om våra ungdomar. Och i kväll ställer de till med stor fest! Det är två polska salvatorianer som har ansvar för Our Lady of Perpetual Succour, och de har verkligen vunnit sina församlingsbors hjärta.

Eftersom jag själv firade denna mässa kunde jag inte delta i den lunch, som kardinal Pell bjöd alla biskopar på. Så det blev McDonalds istället (som bjöd pilgrimerna på äppelpaj). Då får jag äntligen komma in i katedralen, tänkte jag. Men icke! Den är stängd till idag kl. 14.00.

Då besökte jag St. Andrew's Anglican Cathedral - och åkte till Bondi Beach, det berömda surfar paradiset. Våra ungdomar hade under tiden påbörjat pilgrimsvandringen till Randwick över Sydney Harbour.

På kvällen hölls så vigilian ute på Randwick. Det var kolmörkt när vi kom dit, och man såg bara tusentals små ljuslågor i folkhavet. En stor scen hade byggts upp, där liturgin ägde rum. Stor tonvikt lades vid de ungdomar, som skulle konfirmeras i dagens avslutningsmässa. De symboliserar det som är Världsungdomsdagens tema: att de unga får den Helige Andes kraft för att vittna om att Jesus lever i sin Kyrka. Det var en av Johannes Paulus den Stores (som kardinal Pell gång på gång kallar honom) grundtankar med Världsungdomsdagen.

Det rådde en äkta böneatmosfär under vigilian. Det var blixtstilla när det Allraheligaste ställdes ut till tillbedjan - ett smärre mirakel med tanke på hur många unga som var där. Bakgrunden - Sydneys skyline med sina skyskrapor - var mycket effektfull.

Idag firades alltså avslutningsmässan ute på Randwick - med uppemot 1/2 miljon deltagare.

Påven underströk än en gång att Kyrkan alltid är ung och genom de ungas hänförelse i tron kan förnya sitt uppdrag att evangelisera världen och ge den hopp.

Entusiasmen var inte att ta miste på, nu gäller det bara att bevara trons glöd i vardagens grå verklighet, där evangeliet måste bli konkret och få lysa upp inte minst vårt svenska samhälle. Så bed gärna om detta!

Sydney är slut - nästa blir Madrid 2011! Bloggen är också avslutad, tack för visat intresse.
+ Anders Arborelius OCD

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för utmärkt bloggande och särskilt för katekeserna!

Nu håller vi bara tummarna för att du skall fortsätta med en permanent blogg!

Anonym sa...

Hej biskop Anders,
tack för att du delat med dig av erfarenheterna från Sydney. Det vore kul om du bloggade mer, men man förstår att du har mycket att göra hela tiden. Vi hoppas att det blir en blogg från Madrid i allafall.
Tack för allt!
Anna

Anonym sa...

Kanske jag kan få komma med några lästips för den som vill ha mer information om WYD 2008. Daily Telegraph i Sydney har en översikt över vad man skrivit om WYD. Till exempel:

Galaxy poll shows Sydney fell in love with World Youth Day

Why's Sydney not like this always?

Cynical city gets swept away
WITH a revelatory rush of enthusiasm, the city that prides itself on being hard to impress discovered a new kind of rock star - an elderly dignified gent in white.

Harrowing, heartfelt: Stations of the Cross

Mer? Gå till Google News Australia och sök där på "World Youth Day" (Search News).

Z sa...

Biskop Anders. Hoppas du hinner med Johans förslag om en permanent blogg.
Om du har ont om tid kan du skriva en gång i veckan eller mindre, men intressant vore det, att läsa.

Anonym sa...

Hejsan !

Jag är en kateket (snart!) och ser framemot att gå på WYD 2011 i Madrid. Jag ska åka med min man och son, det ska bli så spännade och kul!

Tack för att du bloggade, jag håller på att läsa den nu. Hoppas du fortsätta blogga i framtiden!

God bless
Heather, Borlänge